

Artroscopie genunchi
Artroscopia de genunchi este o procedură chirurgicală minim invazivă care permite chirurgului ortoped explorarea articulației fără a fi nevoie de o incizie (tăietură) mare, sau de un abord deschis al genunchiului.
Beneficiile pacientului în efectuarea acestei proceduri sunt scăderea durerii după operație, minimizarea ratei de complicații, scurtarea perioadei de recuperare și reluarea rapidă a activităților fizice uzuale sau sportive.
Artroscopia de genunchi este utilizată pentru a diagnostica și pentru a trata o gamă largă de leziuni intra-articulare.
Se realizează două incizii mici la nivelul genunchiului (aproximativ 1 cm) care se numesc portaluri. Prin prima incizie se introduce scopul (camera de vizualizare intra-articular cu transmisiunea imaginilor video într-un monitor), iar prin a doua se introduc instrumentele chirurgicale.
Când este indicată artroscopia de genunchi?
Această procedură este indicată în mai multe patologii articulare ale genunchiului și poate ajuta pacientul să scape de durere și de alte simptome provocate de leziunile intra-articulare, în majoritatea cazurilor.
Artroscopia de genunchi se recomandă în multe patologii dureroase care nu răspund favorabil la tratament conservator (repaus, tratament antiinflamator, fiziokinetoterapie și/sau infiltrații intra-articulare).
Cele mai frecvente proceduri chirurgicale efectuate prin artroscopie de genunchi sunt:
- meniscectomia (rezecție de menisc) și repararea/sutura de menisc
- reconstrucția ligamentului încrucișat anterior/posterior
- debridarea sau repararea leziunilor de cartilaj
- extragerea unui corp liber osteocartilaginos intra-articular (Ex Condromatoză sinovială)
- sinovectomie (excizia sinoviei în anumite sinovite inflamatorii).
Pregătirea pentru intervenția de artroscopie genunchi
Când pacientul se decide pentru artroscopie de genunchi, va avea nevoie de o evaluare medicală amănunțită, pentru a se asigura că starea generală de sănătate îi permite să beneficieze de această intervenție, dar și pentru a preveni complicațiile eventuale:
- analize de laborator din probele de sânge.
- electrocardiogramă (EKG)
- RMN de genunchi
- consult cardiologic pre-operator: recomandat pentru pacienții cu vârsta de peste 50 de ani sau cu boli cardiovasculare cronice.
Dacă pacientul este sub tratament medicamentos, prescris de alt medic, este important să anunțe chirurgul ortoped, deoarece oprirea sau înlocuirea unui tratament medicamentos este absolut necesară înainte de această intervenție.
Pentru a scădea riscul de infecție post-operatorie, se recomandă duș zilnic cu o substanță care conține Clorhexidina, cu câteva zile înainte de operație.
Dacă doriți mai multe informații despre artroscopia de genunchi, completați formularul de pe pagina de contact
- Category
- Servicii medicale
- Tipul de serviciu
- Chirurgie
- Costul intervenției
- Între 2000€ și 3000€