fbpx

Chirurgia meniscului

Tratamentul unei rupturi de menisc este stabilit în funcție de multe aspecte, precum: tipul leziunii, vârsta pacientului, asocierea cu alte leziuni articulare

Chirurgia meniscului

Când este recomandată artroscopia de genunchi pentru ruptura de menisc?
https://drmohammedzejly.ro/wp-content/uploads/2018/02/Chirurgia-meniscului.jpg
https://drmohammedzejly.ro/wp-content/uploads/2018/02/chirurgia-meniscului.png
https://drmohammedzejly.ro/wp-content/uploads/2018/01/3.png

Chirurgia meniscului

Title:

Description:

Chirurgia meniscului
chirurgia meniscului
3

Chirurgia meniscului

Când este recomandată artroscopia de genunchi pentru ruptura de menisc?

Meniscul este un fibrocartilaj care se află în articulația genunchiului, între femur și tibie, având ca rol amortizarea șocurilor (protejează cartilajul articular și previne uzura acestuia) și stabilizarea genunchiului.

Există 2 meniscuri în fiecare genunchi: meniscul medial (intern) și meniscul lateral (extern). Acestea sunt ancorate în tibie prin 2 rădăcini (rădăcina anterioară și rădăcina posterioară).

Tratamentul unei rupturi de menisc este stabilit în funcție de multe aspecte, precum: tipul leziunii, vârsta pacientului, asocierea cu alte leziuni articulare, etc.

În cazul unei leziuni parțiale și stabile ale meniscului este recomandat în prima intenție tratamentul conservator, care constă în repaus și evitarea efortului fizic intens pentru o perioadă de timp, aplicarea de gheață sau crioterapie la nivelul genunchiului și fiziokinetoterapie de recuperare funcțională.

În schimb, în cazul leziunilor complete și instabile, este recomandată intervenția chirurgicală, artroscopie de genunchi, cu scopul de a repara/sutura meniscul rupt sau de a îndepărta o porțiune sau fragmente din menisc care provoacă durerea la nivelul genunchiului.

Când este recomandată artroscopia de genunchi pentru ruptura de menisc?

  • În cazul pacienților de vârstă medie, cu o leziune degenerativă de menisc, care nu răspunde favorabil la tratamentul conservator.
  • În cazul pacienților tineri, cu leziuni traumatice instabile ale meniscului, prima intenție este intervenția chirurgicală de reparare/sutură de menisc, pentru a preveni extinderea leziunii și apariția leziunilor de cartilaj, care duc inevitabil către gonartroză precoce.
  • Când leziunea de menisc este traumatică și este asociată cu alte leziuni intra-articulare, cum ar fi ruptura ligamentului încrucișat anterior, varianta cea mai bună este abordarea chirurgicală a acestor leziuni.

Care sunt procedurile chirurgicale în cazul rupturilor de menisc?

Alegerea abordării a unei leziuni de menisc de către chirurgul ortoped ia în considerare tipul leziunii, vechimea acesteia și calitatea țesutului meniscal.

Regula de aur în tratamentul chirurgical al rupturilor de menisc este: “Save the meniscus” (Salvează meniscul).

  1. Meniscectomie: excizia unei porțiuni din menisc sau întregul menisc.

Această procedură este rezervată leziunilor ireparabile, care au șansa mică de vindecare după sutură.

  1. Sutura (reparare) meniscului: este metoda cea mai frecvent utilizată în cazul leziunilor traumatice sau degenerative tratate la timp. Aceasta constă în apropierea fragmentelor meniscale rupte și fixarea acestora prin fire special concepute cu acest scop.

Această variantă este indicată în leziunile de menisc care se află în zona roșie sau albă-roșie a meniscului, având potențial mare de vindecare prin procesul natural de cicatrizare.

  1. Reinserția rădăcinii de menisc: este o procedură indicată în cazul leziunilor de rădăcină de menisc (în general rădăcina posterioară) și constă în refixarea rădăcinii printr-un tunel creat în tibie, folosind fire de înaltă rezistență.

Pregătirea pentru intervenția de ruptură de menisc

Înainte de efectuarea operației de menisc, pacientul va avea nevoie de o evaluare medicală amănunțită, pentru a se asigura că starea generală de sănătate îi permite să beneficieze de această intervenție, precum și pentru a preveni posibile complicații:

  • Analizele de laborator din probele de sânge.
  • Electrocardiograma (EKG)
  • RMN  de genunchi
  • Consult cardiologic pre-operator: recomandat pentru pacienții cu vârsta de peste 50 de ani sau cu boli cardiovasculare cronice.

Dacă pacientul este sub tratament medicamentos, prescris de alt medic, este important să anunțe chirurgul ortoped. Oprirea sau înlocuirea unor medicamente este absolut necesară înainte de această intervenție.

Pentru a scădea riscul de infecție postoperatorie se recomandă, cu câteva zile înainte de operație, duș zilnic cu o substanță care conține Clorhexidina.

Care sunt riscurile și complicațiile acestei intervenții?

Fiind o intervenție artroscopică minim-invazivă, adică fără a deschide articulația genunchiului, rata complicațiilor este foarte scăzută. Complicațiile serioase, precum infecția, apar în mai puțin de 1% din cazuri, iar acest aspect depinde de mulți factori:

  • Infecție. Poate fi superficială la nivelul plăgii chirurgicale, sau profundă, intra-articulară.

Infecția superficială la nivelul plăgii se poate trata cu antibiotic și, în anumite cazuri, cu o debridare chirurgicală. Infecția articulară (artrita septică) necesită în general o abordare mai serioasă care presupune o intervenție chirurgicală, în asociere cu un tratament antibiotic.

Pentru a preveni această complicație, desfășurarea procedurii în cele mai sigure condiții de asepsie și sterilizare este crucială, împreună cu antibioprofilaxie pre- și post-operatorie.

  • Tromboza venoasă profundă. Formarea unui cheag de sânge la nivelul unei vene din membrul inferior.

Reprezintă una dintre complicațiile posibile după o astfel de intervenție și este cauzată de afectarea circulației sanguine după operație.

Pentru a preveni această complicație este nevoie de o tromboprofilaxie și purtarea ciorapilor compresiv pentru o perioadă de timp după operație.

Mobilizarea precoce postoperatorie joacă un rol extrem de important în îmbunătățirea circulației sanguine periferice la nivelul membrelor inferioare, reducând astfel riscul de apariție a trombozei venoase.

  • Atrofibroza. Această complicație apare când se formează țesut fibros cicatricial în articulație după operație și se manifestă prin redoare articulară, adică limitarea mobilității articulare.

Pentru a preveni apariția acestei complicații, un protocol de kinetoterapie timpuriu și corect este crucial.

Costul intervenției de artroscopie de genunchi (preț operație ruptură de menisc)

Costul operației variază între 2000 și 3000 de euro, în funcție de procedura utilizată pentru abordarea leziunilor de menisc. Toate costurile vor fi discutate în cadrul consultului ortopedic.

În cadrul spitalului Medicover Cluj, unde se desfășoară activitatea mea chirurgicală, pacienții pot beneficia prin CNAS de serviciile medicale necesare înaintea unei intervenții chirurgicale: consult gratuit, analize de laborator, investigații imagistice și recuperare medicală după operație în regim de ambulator.

Dacă ați fost diagnosticat cu ruptură de menisc și doriți mai multe informații despre chirurgia meniscului, completați formularul de pe pagina de contact
Category
Servicii medicale
Tipul serviciului
Chirurgie
Costul intervenției
Între 2000€ și 3000€

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *



Dr Mohammed Zejly Cluj

MOBILITATEA TA, ÎN GRIJA MEA




Dr Mohammed Zejly Cluj

MOBILITATEA TA, ÎN GRIJA MEA




+40 264 933


SPITAL MEDICOVER CLUJ

Pentru programări prin telefon apasă pe icoană.




Copyright @ Dr. Mohammed Zejly 2025



Copyright @ Dr. Mohammed Zejly 2025