fbpx

Protezare de șold

Protezarea de șold (artroplastia totală de șold) este o intervenție chirurgicală prin care sunt înlocuite porțiunile uzate ale articulației cu implanturi artificiale.

Protezare de șold

Protezarea de șold (artroplastia totală de șold) este o intervenție chirurgicală prin care sunt înlocuite porțiunile uzate ale articulației cu implanturi artificiale.
https://drmohammedzejly.ro/wp-content/uploads/2018/02/1-1.png
https://drmohammedzejly.ro/wp-content/uploads/2023/02/protezare-de-sold.png

Protezare de șold

Title:

Description:

1
protezare de sold

Protezare de șold

Protezarea de șold (artroplastia totală de șold) este o intervenție chirurgicală prin care sunt înlocuite porțiunile uzate ale articulației cu implanturi artificiale.

Protezare de șold sau artroplastia totală a șoldului reprezintă intervenția chirurgicală prin care este înlocuită articulația șoldului care suferă de artroză, cu o neoarticulatie formată din implanturi artificiale, cu scopul de a oferi pacientului libertate de mișcare, fără durere.

Când este indicată protezarea totală de șold?

Această intervenție este indicată în general în cazul coxartrozei primare avansate, când este uzat și distrus cartilajul articular.

Există și alte situații când protezarea de șold mai poate fi indicată:

  • coxartroză secundară unui traumatism (fracturi sau luxație traumatică de șold)
  • fractură de col femural.
  • artrită inflamatorie (Ex Poliartrită reumatoidă)
  • necroză de cap femural
  • artrită septică (infecție articulară)
  • displazie de șold (Luxație congenitală de șold).

Dacă suferiți de una dintre afecțiunile menționate, activitățile uzuale precum mersul sau ridicarea de pe scaun, pot fi dureroase și dificile. Articulația dvs poate prezenta o redoare (șold înțepenit) și este posibil să întâmpinați dificultăți când încercați să vă luați șosetele, să vă încălțați, sau când vă aplecați în față. În cazurile avansate de coxartroză, durerea poate apărea și la repaus sau chiar în somn.

Dacă ați urmat măsurile conservative (tratament antiinflamator, reducerea activităților fizice, scăderea în greutate, balneokinetoterapie), dar durerea și limitarea mobilității șoldului continuă să vă deranjeze, este recomandat să luați în considerare intervenția chirurgicală de protezare de șold.

Această procedură este cea mai eficientă soluție în cazul coxartrozei avansate, deoarece oferă pacientului o libertate de mișcare fără durere și reintoarcere la activitățile normale zilnice.

Protezare de șold sau artroplastia de șold este una dintre cele mai reușite intervenții chirurgicale în medicina modernă. În ultimii 50 de ani, îmbunătățirile în domeniul tehnicilor chirurgicale și dezvoltarea tehnologică a implanturilor au crescut semnificativ eficiența acestei intervenții.

Anatomia funcțională a șoldului

Șoldul este articulația dintre bazin și coapsă și reprezintă una dintre cele mai mari articulații ale corpului uman. Articulația este formată din capul femural, care are forma sferică, și cavitatea acetabulară.

Între cele două oase există un strat protector de țesut cartilaginos care alcătuiește suprafața articulară și acționează ca un tampon. Astfel se asigură mișcarea netedă și uniformă a articulației. De-a lungul anilor, acest țesut se poate deteriora.

Coxartroza este reprezentată de degradarea lentă, progresivă și ireversibilă a cartilajului articular de la nivelul șoldului. Artroza afectează articulația în funcționarea mecanică a acesteia, iar gradual duce către distrugere completă. Cunoscută și sub denumirea de osteoartrită, aceasta este una dintre cele mai invalidante afecțiuni ortopedice, deoarece afectează semnificativ calitatea vieții pacienților.

Cât timp durează operația și ce presupune?

Durata operației este de aproximativ 2 ore și se poate efectua în anestezie generală sau anestezie rahidiană.

După ce este instalată anestezia, se face o incizie la nivelul șoldului pentru a pătrunde în articulație (există diferite aborduri pentru această operație), apoi se expun suprafețele articulare ale celor două oase care formează articulația șoldului, adică capul femural și acetabulul.

Se practică o osteotomie bazicervicală (transă osoasă la baza colului femural) și se extrage capul femural afectat de artroză. Se pregătesc ambele extremități cu instrumente speciale și se montează probele provizorii ale implantului. Se verifică mobilitatea și stabilitatea probelor, precum și egalitatea de lungimi ale membrelor inferioare. Apoi se montează și se fixează implanturile finale.

Fixarea la os poate fi necimentată (prin impactare), hibridă (una din componente necimentată, iar cealaltă cimentată) sau complet cimentată. Modul de fixare este decis în funcție de densitatea osului.

După ce se termină operația, pacientul este transferat într-o zonă de trezire, unde este monitorizat atent de personalul medical.

O protezare de șold poate fi efectuată folosind diferite tehnici chirurgicale, denumite aborduri chirurgicale. Un abord chirurgical înseamnă calea de acces către structura anatomică țintă. Aflați aici în ce constă o protezare de șold prin abord anterior minim-invaziv.

Care sunt tipurile de endoproteze, componentele acestora și cum se fixează?

  • endoproteză totală, în care se înlocuiesc ambele suprafețe articulare, adică acetabulul și extremitatea superioară a femurului.
  • endoproteză bipolară
  • endoproteză unipolară sau parțială
  • endoprotezele unipolare și bipolare sunt în general indicate în cazul fracturilor deplasate de col femural în rândul pacienților vârstnici

Componentele endoprotezei totale de șold sunt:

  • componenta acetabulară – Cupa care se fixează la acetabul este din Titan sau Chrome-Cobalt, iar insertul care reprezintă suprafața articulară a neoarticulației poate fi din ceramică sau polietilenă
  • componenta femurală (Stem) are în compoziție Titan sau Chrome-Cobalt
  • capul protetic, care se articulează cu insertul din componenta acetabulară, poate fi ceramic sau metalic

Fixarea componentelor endoprotetice poate fi necimentată (Press-fit), cimentată sau fixare hibridă. Chirurgul ortoped va recomanda cea mai bună opțiune de fixare în funcție de mai multe aspecte, precum calitatea oaselor.

Când se mobilizează pacientul după operație?

După ce trece efectul anesteziei, iar pacientul este conștient și orientat, el poate fi poziționat în șezut la marginea patului pentru câteva minute. Apoi se fac primii pași, în siguranță completă cu noua articulație, acest lucru însemnând la 3-4 ore după operație.

În primele zile după post-operator pacientul se va mobiliza cu ajutorul unui sprijin, în general o cârjă sau un baston este suficient, dar în cazul pacienților vârstnici, cu un tonus muscular scăzut, va fi  nevoie de un cadru de mers pentru câteva zile, înainte să treacă la un baston.

Folosirea scărilor poate fi posibilă a doua sau a treia zi de la operație.

Pregătirea pentru intervenția de protezare de șold

Când pacientul se decide pentru operația de protezare de șold va avea nevoie de o evaluare medicală amănunțită, pentru a se asigura că starea generală de sănătate îi permite să beneficieze de această intervenție, dar și pentru a preveni eventualele complicații. Această evaluare conține:

  • analize de laborator din probele de sânge și de urină
  • electrocardiogramă
  • radiografie de bazin și de șold (în unele cazuri, este nevoie de RMN/CT)
  • consult cardiologic preoperator: recomandat pentru pacienții cu vârsta de peste 50 de ani sau cu boli cardiovasculare cronice

Dacă pacientul suferă de infecții urinare repetate, se recomandă un consult urologic înainte de operație.

Tot în cadrul pregătirii pentru operație, este necesară o evaluare la medicul stomatolog, în situația în care pacientul suferă de probleme dentare.

Dacă pacientul este sub tratament medicamentos, prescris de alt medic, este important să anunțe chirurgul ortoped, deoarece oprirea sau înlocuirea tratamentului cu unele medicamente este absolut necesară înainte de această intervenție.

Pentru a scădea riscul de infecție postoperatorie, se recomandă duș zilnic cu o substanță care conține Clorhexidina, cu câteva zile înainte de operație.

Care sunt complicațiile posibile ale intervenției de protezare de șold?

Rata complicațiilor după intervenția de protezare de șold este foarte scăzută. Complicațiile serioase, precum infecția, apar în mai puțin de 2% din cazuri, iar acest aspect depinde de mai mulți factori.

  • Infecție. Poate fi superficială la nivelul plăgii chirurgicale sau profundă în jurul endoprotezei. Poate apărea după câteva zile, săptămâni sau chiar ani după operație. Infecția superficială de la nivelul plăgii se tratează cu antibiotic, iar în anumite cazuri, cu o debridare chirurgicală.

Infecția majoră, care se întâmplă în jurul endoprotezei, necesită în general o abordare mai serioasă care presupune o intervenție chirurgicală, în asociere cu un tratament antibiotic.

Pentru a preveni această complicație, desfășurarea procedurii în cele mai sigure condiții de asepție și sterilizare este crucială, împreună cu antibioprofilaxie pre și postoperatorie.

  • Tromboza venoasa profundă reprezintă formarea unui cheag de sânge la nivelul unei vene din membrul inferior.

Este una dintre complicațiile posibile după o astfel de intervenție și este cauzată de afectarea circulației sanguine după operație. Pentru a preveni această complicație, este nevoie de o tromboprofilaxie și purtarea ciorapilor compresivi pentru o perioadă, după operație.

Mobilizarea precoce postoperatorie joacă un rol extrem de important în îmbunătățirea circulației sanguine periferice la nivelul membrelor inferioare, reducând astfel riscul de apariție a trombozei venoase.

  • Luxația endoprotezei. Cu o tehnică chirurgicală precisă și o poziționare corectă a componentelor protetice, această complicație este extrem de rară. Însă, apariția luxației depinde și de alți factori precum condițiile neuromusculare ale pacientului și respectarea protocolului de recuperare postoperatorie.
  • Degradarea componentelor protetice. Deși implanturile de ultimă generație sunt concepute să reziste o perioadă lungă de timp și la cele mai mari forțe, acestea se pot uza în timp. O tehnică chirurgicală precisă reprezintă un rol important în prevenirea decimentării sau degradării componentelor cauzate de forțele mecanice în timpul activității fizice.
  • Leziuni neurovasculare. Sunt extrem de rare, mai ales cu o tehnică chirurgicală precisă și minim invazivă.

Costul intervenției de protezare de șold

Prețul operației de protezare de șold variază intre 4000 de euro și 6000 de euro, în funcție de implantul ales, abordul chirurgical utilizat și complexitatea cazului.

Toate costurile vor fi discutate în timpul consultului ortopedic.

În cadrul spitalului Medicover Cluj, unde se desfășoară activitatea mea chirurgicală, pacienții pot beneficia prin CNAS de serviciile medicale necesare înaintea unei intervenții chirurgicale: consult gratuit, analize de laborator, investigații imagistice și recuperare medicală după operație în regim de ambulator.

În prezent, această intervenție chirurgicală este una dintre cele mai frecvente pe care le efectuez la Spitalul Medicover Cluj, alături de colegii mei chirurgi ortopezi.

Folosim tehnici chirurgicale minim-invazive, avansate, prin care evităm leziunile musculare, iar acest lucru permite o mobilizare precoce a pacienților la doar câteva ore după operație. Totodată recuperarea postoperatorie este mai rapidă, iar riscul unor complicații scade semnificativ.

Dacă doriți mai multe informații despre protezare de șold, completați formularul de pe pagina de contact
Category
Servicii medicale
Tipul de serviciu
Chirurgie
Costul intervenției
Între 4000€ și 6000€

Dr Mohammed Zejly Cluj

MOBILITATEA TA, ÎN GRIJA MEA




Dr Mohammed Zejly Cluj

MOBILITATEA TA, ÎN GRIJA MEA




+40 264 933


SPITAL MEDICOVER CLUJ

Pentru programări prin telefon apasă pe icoană.




Copyright @ Dr. Mohammed Zejly 2025



Copyright @ Dr. Mohammed Zejly 2025