fbpx

Protezare totală de genunchi

Artroplastia sau protezarea totală a genunchiului este intervenția chirurgicală prin care înlocuim suprafețele articulare uzate cu implanturi artificiale. Practic, înlocuim articulația veche cu una nouă.

Protezare totală de genunchi

Când este indicată proteza totală de genunchi?
https://drmohammedzejly.ro/wp-content/uploads/2018/02/5.png
https://drmohammedzejly.ro/wp-content/uploads/2018/02/3.png
https://drmohammedzejly.ro/wp-content/uploads/2018/02/1-2.png
https://drmohammedzejly.ro/wp-content/uploads/2018/02/2-2.png

Protezare totală de genunchi

Title:

Description:

5
3
1 (2)
2 (2)

Protezare totală de genunchi

Când este indicată proteza totală de genunchi?

Artroplastia sau protezare totală de genunchi este intervenția chirurgicală prin care înlocuim suprafețele articulare uzate cu implanturi artificiale. Practic, înlocuim articulația veche cu una nouă.

Când este indicată proteza totală de genunchi?

Această operație este indicată, în general, în cazul artrozei avansate de genunchi, când nu mai există cartilaj articular și ajunge să se frece os pe os în articulație. Este, de multe ori, singura alternativă în cazul pacienților care ajung în cabinetul nostru cu o artroză foarte avansată.

Motivele pentru care este posibil să aveți nevoie de această proteză de genunchi pot fi:

  • Durere severă și scădere semnificativă a amplitudinii de mișcare a genunchiului, care vă îngreunează activitățile zilnice uzuale, cum ar fi mersul, folosirea scărilor sau ridicatul de pe scaun.
  • Limitarea distanței de mers sau necesitatea folosirii unui baston de sprijin.
  • Durere moderată sau severă la repaus ori în timpul nopții.
  • Inflamația cronică și umflarea genunchiului, care nu se ameliorează în urma tratamentului medicamentos antiinflamator, infiltrațiilor intra-articulare sau a procedurilor de balneokinetoterapie.
  • Deformarea membrului inferior (Genu Varum sau Genu Valgus)

Anatomia genunchiului 

Articulația genunchiului se poate împărți în 3 compartimente: compartimentul intern, compartimentul extern și compartimentul sau articulația femuropatelară.

Când artroza afectează un singur compartiment, pacientul poate beneficia de o proteza parțială de genunchi. Acest lucru nu este întotdeauna posibil, deoarece pacienții se decid destul de târziu pentru efectuarea operației, când artroza este foarte avansată și afectează toate cele 3 compartimente.  În acest caz singura variantă posibilă este intervenția de protezare totală de genunchi.

Cine este candidat pentru intervenția de protezare totală de genunchi?

Vârsta și greutatea nu sunt contraindicații pentru intervenția de protezare totală de genunchi, indicația fiind bazată pe intensitatea durerii și gradul de invaliditate pe care o provoacă gonartroza.

Majoritatea pacienților, care au nevoie de protezare de genunchi, se încadrează în intervalul de vârstă între 50 și 80 de ani, însă chirurgul (împreună cu medicul anestezist) evaluează fiecare pacient individual. De-a lungul timpului, artroplastia de genunchi a fost efectuată atât de pacienți tineri cu artrită juvenilă , cât și de pacienți vârstnici cu cele mai avansate forme de gonartroză degenerativă .

Deși artroza afectează în general pacienții  începând cu vârsta de 50 de ani, care pot avea alte boli asociate, cum ar fi HTA (Hipertensiune Arterială), boli cardiace sau diabet zaharat, acest aspect nu reprezintă o contraindicație pentru efectuarea operației de protezare totală de genunchi. Este nevoie însă de o abordare mai atentă, efectuându-se investigații specifice pentru fiecare pacient.

Cât timp durează operația de protezare totală de genunchi și ce presupune aceasta?

Durata operației este de aproximativ 2 ore, în funcție de severitatea deformării genunchiului. Aceasta se poate efectua în anestezie generală sau anestezie rahidiană.

După instalarea anesteziei se efectuează o incizie la nivelul genunchiului, pentru a deschide articulația. Urmează expunerea suprafețelor articulare ale celor trei oase care formează articulația genunchiului: femurul, tibia si rotula. Fiecare suprafață este pregătită cu instrumente speciale, pentru a se potrivi cu implanturile protetice.

După finalizarea preparării urmează montarea probelor provizorii ale implantului. Se verifică mobilitatea și stabilitatea, se montează și se fixează implanturile finale cu un ciment osos special, urmând etapa finală de închidere a articulației.

Imediat după intervenție pacientul este transferat într-o zonă de trezire, unde este monitorizat atent de personalul medical.

Când se mobilizează pacientul după operație?

După ce trece efectul anesteziei, iar pacientul este conștient și orientat, acesta poate fi poziționat în șezut la marginea patului pentru câteva minute. Se pot face apoi primii pași în siguranță completă, cu noua articulație, în primele trei sau patru ore după operație.

Primele zile după operație, pacientul se va mobiliza cu ajutorul unui sprjin. În general o cârjă sau un baston este suficient, însă în cazul pacienților  vârstnici, cu un tonus muscular scăzut,  va fi  nevoie de un cadru de mers pentru câteva zile, înainte să treacă la folosirea unui baston.

Folosirea scărilor poate fi posibilă a doua sau a treia zi de la operație.

Ce presupune recuperarea după proteza de genunchi?

Recuperarea medicală după intervenția de protezare de genunchi începe la câteva ore după operație și presupune anumite etape. În primele două săptămâni următoarele aspecte sunt extrem de importante: controlul inflamației și menținerea extensiei complete obținute prin operație.

Astfel, până la două săptămâni postoperator, este necesar ca pacientul să efectueze acasă exercițiile pe care le vom recomanda la externare. După suprimarea firelor de sutură la primul control postoperator (la două săptămâni) este recomandat ca pacientul să treacă la următoarea etapă a recuperării, care constă în creșterea amplitudinii de mișcare și a tonusului muscular.

Această etapă mai avansată a recuperării poate dura aproximativ între două sau trei luni. Însă, în același timp, îmbunătățirea va fi resimțită de către pacient după fiecare săptămână.

Activități precum plimbarea în parc, condusul sau mersul la cumpărături se pot relua în general după trei sau patru săptămâni de la operație.

Pregătirea pentru intervenție

Înainte de efectuarea operației de protezare totală de genunchi, pacientul va avea nevoie de o evaluare medicală amănunțită, pentru a se asigura că starea generală de sănătate îi permite să beneficieze de această intervenție, precum și pentru a preveni posibile complicații:

  • Analize de laborator din probele de sânge și de urină.
  • Electrocardiogramă
  • Radiografie de genunchi în încărcare (în unele cazuri este nevoie de RMN)
  • Consult cardiologic preoperator : recomandat pentru pacienții cu vârsta de peste 50 de ani sau cu boli cardiovasculare cronice.

Dacă pacientul suferă de infecții urinare repetate se recomandă un consult urologic înainte de operație.

Tot în cadrul pregătirii pentru operație, se recomandă o evaluare stomatologică, în situații în care pacientul suferă de probleme dentare.

Dacă pacientul este sub tratament medicamentos, prescris de alt medic, este important să anunțe chirurgul ortoped. Oprirea sau înlocuirea unor medicamente este absolut necesară înainte de această intervenție.

Pentru a scădea riscul de infecție postoperatorie se recomandă, cu câteva zile înainte de operație, duș zilnic cu o substanță care conține Clorhexidina.

Care sunt complicațiile posibile ale intervenției de protezare de genunchi?

Rata complicațiilor după intervenția de protezare de genunchi este foarte scazută. Astfel, apariția unor probleme după proteza totală de genunchi, este mică. Complicațiile serioase, precum infecția în cazul unei proteze de genunchi, apar în mai puțin de 2% din cazuri, iar acest aspect depinde de mulți factori:

  • Infecție: poate fi superficială la nivelul plăgii chirurgicale sau profundă în jurul endoprotezei. Poate apărea după câteva zile, săptămâni sau chiar ani după operație.

Infecția superficială la nivelul plăgii se poate trata cu antibiotic și ,în anumite cazuri, cu o debridare chirurgicală. Infecția majoră, care se întâmplă în jurul endoprotezei, necesită în general o abordare mai serioasă, care presupune o intervenție chirurgicală în asociere cu un tratament antibiotic.

Pentru a preveni această complicație, desfășurarea procedurii în cele mai sigure condiții de asepsie și sterilizare este crucială, împreună cu antibioprofilaxie pre- și postoperatorie.

  • Tromboza venoasă profundă: formarea unui cheag de sânge la nivelul unei vene din membrul inferior. Reprezintă una dintre complicațiile posibile după o astfel de intervenție și este cauzată de afectarea circulației sanguine după operație.

Pentru a preveni această complicație este nevoie de o tromboprofilaxie și de purtarea ciorapilor compresiv o perioadă de timp după operație.

Mobilizarea precoce postoperatorie joacă un rol extrem de important în îmbunătățirea circulației sanguine periferice la nivelul membrelor inferioare, reducând astfel riscul de apariție a trombozei venoase.

  • Degradarea componentelor protetice: Deși implanturile de ultimăgenerație sunt concepute să reziste o perioadă lungă de timp și la cele mai mari forțe, acestea se pot uza în timp. Componența protetică cea mai afectată de uzură este insertul de polietilenă, însă folosirea componentelor de polietilenă Cross-linkată s-a demonstrat benefică pentru scăderea uzurii pe termen lung.

O tehnică chirurgicală precisă reprezintă un rol important în prevenirea decimentării sau degradării componentelor cauzate de forțele mecanice în timpul activității fizice.

  • Leziuni neurovasculare: extrem de rare, mai ales cu tehnica chirurgicală precisă și minim invazivă.
  • Persistența durerii: Un număr mic de pacienți pot experimenta un disconfort la nivelul genunchiului operat.

Costul intervenției de protezare totală de genunchi (Preț operație proteză genunchi)

Costul operației variază între 5000 de euro și 6000 de euro, în funcție de implantul ales, abordul chirurgical și complexitatea cazului. Toate costurile vor fi discutate în cadrul consultului ortopedic.

În cadrul spitalului Medicover Cluj, unde se desfășoară activitatea mea chirurgicală, pacienții pot beneficia prin CNAS de serviciile medicale necesare înaintea unei intervenții chirurgicale, cum ar fi: consult gratuit, analize de laborator, investigații imagistice și recuperare medicală după operație în regim de ambulator.

Dacă operația de protezare totală de genunchi este efectuată corect, cu un implant de ultimă generație, iar pacientul este determinat să urmeze recomandările de recuperare funcțională, rezultatul final este bun. După recuperarea completă, pacientul își poate relua orice activitate obișnuită, chiar și unele activități sportive.

Dacă doriți mai multe informații despre protezare totală de genunchi, completați formularul de pe pagina de contact
Category
Servicii medicale
Tipul de serviciu
Chirurgie
Costul intervenției
Între 5000€ și 6000€

3 comments

  • Nica ion

    April 20, 2024 at 12:14

    Interesant

    Reply

  • Maria

    February 3, 2025 at 10:24

    Va rog sa-mi comunicati daca efectuati ARTOPLASTIE CU ENDOPROTEZA PARTIALA compartiment intern la genunchi.
    Cat ar fi costul unei astfel de interventii .
    Mentionez ca sunt asigurat CAS.
    Va multumesc!

    Reply

    • Dr. Mohammed Zejly

      February 6, 2025 at 10:49

      Buna ziua,

      Da, efectuam artroplastie cu endoproteza partiala a compartimentului intern.
      Prin CAS, beneficiati de implant prin programul national de endoprotezari, iar costurile conexe sunt 4000€.
      Cu stima,

      Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *



Dr Mohammed Zejly Cluj

MOBILITATEA TA, ÎN GRIJA MEA




Dr Mohammed Zejly Cluj

MOBILITATEA TA, ÎN GRIJA MEA




+40 264 933


SPITAL MEDICOVER CLUJ

Pentru programări prin telefon apasă pe icoană.




Copyright @ Dr. Mohammed Zejly 2025



Copyright @ Dr. Mohammed Zejly 2025