Gonartroza

Gonartroza/Artroza genunchiului
Genunchiul este cea mai mare articulație a scheletului uman, si este formata de 3 oase
- Femurul (Osul coapsei)
- Tibia (Osul principal al gambei)
- Rotula
Aceasta este reprezentată de două articulații înglobate în aceeași capsulă articulară; articulația femuro-tibială (între femur și tibie) și articulația femuro-patelară (intre femur și rotulă).
Capetele acestor oase sunt acoperite de cartilaj, un strat de țesut care împreună cu lichidul articular secretat de sinovie, permite mișcarea fină și amortizarea forțelor asupra articulației.
Pe lângă cartilajul articular, cele două meniscuri (medial și lateral), îndeplinesc un rol extrem de important în amortizarea șocurilor, dar și în congruența și stabilitatea genunchiului.
Articulația genunchiului reprezintă cea mai mare și cea mai importantă articulație din întregul corp, deoarece suferă cele mai mari șocuri în timpul mersului și a efortului fizic, fiind dispusă la o gamă largă de leziuni (rupturi de ligament, leziuni de menisc sau leziuni de cartilaj).
De-a lungul vieții, meniscurile și cartilajul articular pot suferi modificări degenerative, cauzate de uzură, care mai apoi duc la gonartroză sau artroza genunchiului.
Care sunt cauzele gonartrozei?
Degradarea cartilajului articular de la nivelul genunchiului poate avea multiple cauze, dar în majoritatea lor, aceasta apare în urma unui proces degenerativ, lent și progresiv. Afectează în general persoanele de peste 50 ani, însă poate apărea și la pacienți mai tineri.
Când pacientul se prezintă în cabinetul de consultații, rar reușim să determinăm o singură cauză a gonartrozei, dar putem enumera câțiva factori de risc determinanți:
- vârsta: abilitatea de regenerare a cartilajului scade semnificativ
- greutatea: kilogramele în plus cresc presiunea asupra tuturor articulațiilor, în special genunchiul.
- componența ereditară/conformația articulară (Valgus-Varus)
- activitatea fizică – stres crescut asupra genunchiului: tipul de muncă, ridicarea de greutăți
- activitate sportivă
De asemenea, degradarea cartilajului poate fi accelerată și de instabilitatea genunchiului, de exemplu în urma unei rupturi de ligament încrucișat (LIA) netratate, rupturi meniscale neglijate sau fracturi osoase.
Bolile inflamatorii, precum PR și guta, pot afecta cartilajul articular al genunchiului, însă evoluția bolii este una diferită.
Cum puteți ști că aveți gonartroză? (Simptome gonartroză)
Gonartroza poate provoca durere, pierderea mobilității și deformarea genunchiului afectat. Durerea inițială are caracter mecanic, adică pacientul simte durere în timpul efortului fizic, la mers, la ridicarea de pe scaun sau la urcatul scărilor.
Durerea se localizează în regiunea genunchiului și poate iradia pe coapsă sau gambă. Se accentuează pe măsură ce boala avansează, iar în final pacientul se plânge de durere în timpul repausului și chiar în timpul somnului.
În stadiile mai avansate, se produce o limitare semnificativă a mobilității genunchiului și instabilitatea acestuia.
Alte simptome sunt senzația de slăbiciune la nivelul membrului ca urmare a atrofiei musculare și senzația de oboseală deoarece pacientul trebuie să depună un efort mai mare când se deplasează.
Care sunt stadiile gonartrozei?
Stadiul 0: Fără diagnostic de Gonartroză (Normal). Articulația arată normal, fără nici o degradare a cartilajului.
Stadiul 1: Gonartroză Incipientă
Descriere: Schimbări osoase minime, cu posibilă apariție de osteofite (pinteni osoși) mici.
Simptome: De obicei, asimptomatic sau durere foarte ușoară la nivelul genunchiului.
Radiografie: Osteofite minore, fără îngustarea vizibilă a spațiului articular.
Stadiul 2: Gonartroză Ușoară
Descriere: Osteofite evidente și un ușor îngustarea a spațiului articular.
Simptome: Disconfort și rigiditate la nivelul genunchiului, mai ales după perioade de inactivitate sau după efort fizic intens.
Radiografie: Osteofite vizibile și o ușoară îngustare a spațiului articular.
Stadiul 3: Gonartroză Moderată
Descriere: Îngustare moderată a spațiului articular, cu multiple osteofite și posibile modificări ale osului subcondral.
Simptome: Durere frecventă, rigiditate și disconfort la nivelul genunchiului, limitarea mișcărilor și dificultăți în desfășurarea activităților zilnice.
Radiografie: Îngustare semnificativă a spațiului articular, osteofite multiple și modificări ale osului subcondral.
Stadiul 4: Gonartroză Severă
Descriere: Îngustare severă a spațiului articular, cu osteofite mari, deformare articulară și scleroză subcondrală.
Simptome: Durere intensă și constantă, rigiditate severă, pierderea mobilității și dificultăți mari în desfășurarea activităților zilnice.
Radiografie: Spațiul articular este aproape complet sau complet dispărut, osteofite mari, deformare articulară și scleroză subcondrală vizibile.
Când este nevoie de un consult la medicul ortoped?
În stadiile incipiente ale bolii, simptomele pot fi discrete, sau mai intense provocate de un efort destul de semnificativ, de aceea un număr mare de pacienți nu își prioritizează vizita la medicul ortoped. Însă procesul degenerativ continuă.
Dacă aveți simptomele descrise mai sus și vârsta de peste 50 de ani, este recomandat să vă programați la un consult ortopedic în vederea excluderii unui diagnostic de gonartroză.
În timpul consultului, medicul ortoped adresează pacientului câteva întrebări legate de simptome și execută anumite teste specifice pentru a evalua funcția genunchiului.
Dacă examenul clinic este sugestiv pentru gonartroză, va fi nevoie în prima instanță de o radiografie de genunchi în încărcare, iar dacă este necesar, se completează cu alte investigații imagistice, precum RMN.
Ce opțiuni de tratament există pentru gonartroză?
Când uzura cartilajului articular este în faza incipientă, poate fi încercat tratamentul conservativ, adică tratament antiinflamator și fiziokinetoterapie de recuperare funcțională, exerciții de întindere, programe de reabilitare, controlul greutății, reducerea activității fizice și infiltrații cu cortizon și acid hialuronic, iar în anumite cazuri infiltrații.
Însă, în cazul în care durerile nu mai pot fi controlate prin tratamentul conservator, iar pacientul este nevoit să ia medicamente antiinflamatoare pe termen lung, cea mai eficientă metodă de tratament rămâne intervenția chirurgicală.
Se recomandă artroplastia totală sau parțială de genunchi, in funcție de caz, în cadrul căreia porțiunile uzate ale articulației genunchiului sunt înlocuite cu implanturi artificiale.
6 comments
Sabou Elena
August 24, 2023 at 10:24
Bună ziua!Aș dori o programare la dnul dr.mohammedzejly.în vederea operației la genunchi. Și dacă se operează prin CAS.cu punerea pe lista de așteptare. Cât e consultația?Vă mulțumesc!
Dr. Mohammed Zejly
August 24, 2023 at 12:14
Buna ziua. Pentru programari accesati pagina Programări online
În cadrul spitalului Medicover Cluj, unde se desfășoară activitatea mea chirurgicală, pacienții pot beneficia prin CNAS de serviciile medicale necesare înaintea unei intervenții chirurgicale: consult gratuit, analize de laborator, investigații imagistice și recuperare medicală după operație în regim de ambulator.
Insa prețul operației de protezare de șold variază intre 4000 de euro și 6000 de euro, în funcție de implantul ales, abordul chirurgical utilizat și complexitatea cazului.
Abrudan Laurențiu
November 7, 2023 at 15:44
Tratamentul este decontat de csas
Dr. Mohammed Zejly
January 4, 2024 at 11:28
În cadrul spitalului Medicover Cluj, unde se desfășoară activitatea mea chirurgicală, pacienții pot beneficia prin CNAS de serviciile medicale necesare înaintea unei intervenții chirurgicale, cum ar fi: consult gratuit, analize de laborator, investigații imagistice și recuperare medicală după operație în regim de ambulator.
Todea Daniela
January 13, 2024 at 18:35
Bună seara,
În urma unui RMN la genunchi am fost diagnosticată cu ruptură frontală și laterală de menisc și mi s-a spus ca singura soluție ar fi protezarea, care bănuiesc ca ar fi totală atâta timp cat meniscul e total deteriorat. Aș avea la dvs. 2 întrebări:
1. Dacă ar fi posibilă, ca și în cazul soldului, o metodă de abordare non-invaziva și cat ar costa.
2. Dacă nu ar fi altă metodă, ci doar cea clasică, aceasta ce preț ar avea.
Vă mulțumesc anticipat.
Dr. Mohammed Zejly
April 22, 2024 at 11:07
Bunqa ziua. Este nevoie de o radiografie de genunchi in incarcare (AP/LL) pentru a evalua gradul gonartrozei si necesitatea unei artroplastii partiale sau totale.
Da, se poate prin abord minim invaziv subvastus, costul variaza intre 4000€ si 6000€, in functie de proteza necesara si de complexitatea cazului. Insa, pentru o evaluare corecta a situatiei dumneavoastra medicale, este necesar un consult ortopedic.