




Reconstrucție de ligament încrucișat anterior
Reconstrucție de ligament încrucișat anterior sau ligamentoplastia reprezintă intervenția chirurgicală prin care ligamentul rupt este înlocuit cu un nou ligament, creat din țesutul propriu al pacientul (Autogrefon).
Cine are nevoie de reconstrucție de ligament încrucișat anterior?
După un traumatism la nivelul genunchiului (entorsă de genunchi), ligamentul încrucișat anterior poate suferi o leziune parțială sau o ruptură completă.
În cazul unei leziuni parțiale, dacă stabilitatea genunchiului este intactă, iar pacientul nu are episoade de instabilitate în timpul activităților fizice uzuale sau sportive, se poate recomanda tratamentul conservator.
Acesta constă în măsuri de scădere a edemului cauzat de traumatism și ulterior kinetoterapie de recuperare funcțională. Însă leziunile parțiale pot, de asemenea, produce o instabilitate a genunchiului pe termen mediu și lung, iar în această situație este recomandată intervenția de reconstrucție LIA.
Ruptura completă a ligamentului încrucișat anterior, în majoritatea cazurilor, cauzează o instabilitate cronică a genunchiului. În această situație, pacientul este împiedicat să practice activități sportive, iar în unele cazuri chiar și activități uzuale care necesită un efort fizic minim, precum schimbarea direcției la mers sau folosirea scărilor. În acest caz riscul de apariție al altor leziuni intra-articulare (ex. leziuni de menisc sau cartilaj) și instalarea gonartrozei prin uzura precoce a cartilajului crește semnificativ.
Această intervenție chirurgicală este recomandată, în general, pacienților tineri sau de vârstă medie cu un stil de viață activ:
- Sportivi de performanță, care doresc să continue cariera sportivă
- Persoane care practică sport recreațional, dacă implică opriri bruște și schimbări de direcție
- Dacă sunt rupte și alte ligamente ale genunchiului
- Dacă ruptura LIA este asociată cu alte leziuni intra-articulare (ex. leziune de menisc)
- Dacă există o instabilitate la efort fizic minim
- Pacienților tineri (sub 45 ani) pentru a preveni apariția artrozei precoce de genunchi.
Când este indicată o reconstrucție de ligament încrucișat anterior?
Pentru o ruptură completă a ligamentului încrucișat anterior, intervenția de reconstrucție a acestuia este în general indicată între 3 și 6 săptămâni de la traumatism. Acest interval dintre traumatism și operație permite scăderea edemului la nivelul genunchiul, reducând astfel riscul de artrofibroză (apariția țesutului fibros cicatricial în articulație), una dintre posibilele complicații ale acestei intervenții.
Cât durează și în ce constă operația de reconstrucție a ligamentului încrucișat anterior?
Intervenția este minim-invazivă, efectuată artroscopic, fără a deschide articulația.
Se realizează două incizii mici la nivelul genunchiului (aproximativ 1 cm), care se numesc portaluri. Prin prima incizie se introduce scopul (camera de vizualizare intra-articular), iar prin a doua se introduc instrumentele chirurgicale.
Prima etapă a intervenției este explorarea articulației; se vizualizează ruptura LIA și se identifică dacă există alte leziuni asociate (leziuni de menisc sau cartilaj). Dacă este cazul, ele vor fi abordate în aceeași operație.
După explorarea articulației și abordarea leziunilor asociate, în cazul identificării lor, următoarea etapă este recoltarea autogrefonului și prepararea acestuia.
În a treia etapă se forează două tuneluri, la nivelul inserțiilor ligamentului încrucișat anterior nativ, respectiv în femur și în tibie, iar prin aceste două tuneluri se trece autogrefonul preparat și se fixează cu implanturi speciale.
Durata intervenției de reconstrucție a ligamentului încrucișat este de aproximativ o oră și se poate efectua în anestezie generală sau anestezie locoregională.
La cât timp după intervenția de reconstrucție LIA se poate începe mobilizarea?
După ce trece efectul anesteziei, iar pacientul este conștient și orientat, acesta poate fi poziționat în șezut la marginea patului pentru câteva minute. Se pot face apoi primii pași în siguranță completă, cu noua articulație, în primele trei sau patru ore după operație.
În primele zile după operație, pacientul se va mobiliza cu ajutor unui sprijin, în general o cârjă este suficientă. Folosirea scărilor poate fi posibilă a doua sau a treia zi de la operație.
În cazul în care există alte leziuni asociate care necesită o reparare (ex. sutură de menisc), folosirea unui sprijin la mers poate fi necesară.
Ce presupune recuperarea după operația de reconstrucție LIA?
Recuperarea funcțională după intervenția de reconstrucție LIA începe la câteva ore după operație și presupune anumite etape. În primele două săptămâni următoarele două aspecte sunt extrem de importante: controlul inflamației și menținerea extensiei complete obținute prin operație.
Astfel, până la două săptămâni post-operator, este necesar ca pacientul să efectueze acasă exercițiile pe care le vom recomanda la externare. După suprimarea firelor de sutură la primul control post-operator (la două săptămâni) este recomandat ca pacientul să treacă la următoarea etapă a recuperării, care constă în creșterea amplitudinii de mișcare și a tonusului muscular.
Există mai multe etape în procesul de recuperare după reconstrucția ligamentului încrucișat anterior, însă trebuie menționat că o recuperare completă a funcției genunchiului după această intervenție poate dura între 6 și 9 luni, iar aceasta depinde de ambiția pacientului de a se recupera, eficiența kinetoterapiei, dar și de maturarea autogrefonului, care este un proces biologic independent de kinetoterapie.
Etapa 1 (0-2 săptămâni). Menținerea extensiei complete și scăderea edemului post-operator:
- Mobilizare precoce, cu încărcare pe membrul operat, cu/fără cârje, în funcție de leziunile asociate și de procedeul chirurgical efectuat pentru acestea.
- Exerciții de extensie și flexie a genunchiului
- Exerciții de flexie și extensie a gleznei
- Mobilizare multidirecțională a rotulei
- Aplicarea de gheață și tratament antiinflamator pentru a reduce edemul post-operator.
Etapa 2 (2-6 săptămâni). Creșterea progresivă a amplitudinii de mișcare și a tonusului muscular
Un genunchi funcțional și nedureros are nevoie să fie complet mobil (în flexie și în extensie) și să aibă un tonus adecvat pentru a putea efectua diferite mișcări și pentru a ajuta la stabilitatea articulară.
În funcție de leziunile asociate și de tratamentul chirurgical efectuat pentru acestea, în această etapă, se renunță la orice fel de sprijin! Menținerea extensiei complete și creșterea progresivă a gradului de flexiei. Exerciții de tonifiere musculară (Cvadriceps, ischiogambierii și muschii gambei). Scopul acestei etape este recâștigarea mobilității complete a genunchiului și redobândirea unui mers normal.
Etapa 3 (6-12 săptămâni) Se continuă aceleași exerciții ca în a doua etapă, dar cu creșterea intensității lor. Se inițiază exerciții de forță musculară, de coordonare și de propriocepție, precum și exerciții de echilibru.
Etapa 4 (3 luni post-operator). În funcție de evoluție, în această etapă pacientul poate trece la exerciții funcționale, precum alergatul sau săritul controlat.
Pe măsură ce exercițiile de coordonare și propriocepție devin mai intense se pot începe exerciții de schimbare rapidă a direcției.
Etapa 5 (4-5 luni post-operator). Scopul acestei etapei este creșterea forței și a rezistenței musculare și optimizarea controlului neuromuscular; acest lucru se poate face în funcție de sportul practicat. Exerciții de accelerare și oprire bruscă sunt perfecționate în această etapă.
Etapa 6 (6 luni). Reluarea progresivă a sportului.
Care sunt riscurile și complicațiile acestei intervenții?
Fiind o intervenție artroscopică minim-invazivă, adică fără a deschide articulația genunchiului, rata complicațiilor este foarte scăzută. Complicațiile serioase, precum infecția, apar în mai puțin de 1% din cazuri, iar acest aspect depinde de mulți factori:
- Infecție. Poate fi superficială la nivelul plăgii chirurgicale, sau profundă, intra-articulară.
Infecția superficială la nivelul plăgii se poate trata cu antibiotic și, în anumite cazuri, cu o debridare chirurgicală. Infecția articulară (artrita septică) necesită în general o abordare mai serioasă care presupune o intervenție chirurgicală, în asociere cu un tratament antibiotic.
Pentru a preveni această complicație, desfășurarea procedurii în cele mai sigure condiții de asepsie și sterilizare este crucială, împreună cu antibioprofilaxie pre- și postoperatorie.
- Tromboza venoasă profundă. Formarea unui cheag de sânge la nivelul unei vene din membrul inferior.
Reprezintă una dintre complicațiile posibile după o astfel de intervenție și este cauzată de afectarea circulației sanguine după operație.
Pentru a preveni această complicație este nevoie de o tromboprofilaxie și purtarea ciorapilor compresiv pentru o perioadă de timp după operație.
Mobilizarea precoce postoperatorie joacă un rol extrem de important în îmbunătățirea circulației sanguine periferice la nivelul membrelor inferioare, reducând astfel riscul de apariție a trombozei venoase.
- Atrofibroza. Această complicație apare când se formează țesut fibros cicatricial în articulație după operație și se manifestă prin redoare articulară, adică limitarea mobilității articulare.
Pentru a preveni apariția acestei complicații, un protocol de kinetoterapie timpuriu și corect este crucial.
- Instabilitate cronică. Poate apărea după ruptura sau întinderea grefei folosite pentru reconstrucția ligamentului încrucișat din cauza unui traumatism după operație, lipsa integrării a autogrefonului sau a unei tehnici chirurgicale deficitare.
Costul intervenției de reconstrucție LIA
Prețul pentru operația de ligament încrucișat anterior este de 3000 de euro, însă poate varia în funcție de leziunile asociate (leziuni de menisc) și necesitatea tratamentului chirurgical al acestora. Toate costurile vor fi discutate în cadrul consultului ortopedic.
În cadrul spitalului Medicover Cluj, unde se desfășoară activitatea mea chirurgicală, pacienții pot beneficia prin CNAS de serviciile medicale necesare înaintea unei intervenții chirurgicale: consult gratuit, analize de laborator, investigații imagistice și recuperare medicală după operație în regim de ambulator.
Dacă doriți mai multe informații despre reconstrucția de ligament încrucișat anterior, completați formularul de pe pagina de contact
- Category
- Servicii medicale
- Tipul de serviciu
- Chirurgie
- Costul intervenției
- Începând de la 3000€